"Hevige overstromingen door noodweer in Limburg: Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven wegens zware regenval en grote wateroverlast in Zuid-Limburg. Voor heel de provincie Limburg geldt vanaf 18.00 uur tot morgenochtend 3.00 uur code rood. Gisteren en vandaag gold al code oranje."

14 juli 2021, 17:03

Waterschade Limburg 2021

In juli 2021 werd Limburg getroffen door een watersnoodramp. Als contra-expert maakte ik het veroorzaakte leed van dichtbij mee. Ik neem jullie graag mee door de tweede helft van 2021, om mijn ervaringen te delen.

21 juli 2021

'Honderden huizen Valkenburg onbewoonbaar door onveilige soep'

De burgemeester van Valkenburg gaf woensdag een persconferentie over de stand van zaken na de watersnoodramp in Limburg. Veel mensen mogen nog niet terug naar hun huizen, omdat de structuur onveilig is of omdat de panden verontreinigd zijndoor een onveilige soep van onder andere rioolwater en rivierwater.

Op nu.nl kunt u de persconferentie van de Burgemeester van Valkenburg terugkijken.

28 juli 2021

In Valkenburg is het water gezakt. Er word nog steeds keihard gewerkt om de troep op te ruimen, maar ook het opnemen van de schade is in volle gang. EenVandaag keek mee hoe ik schade opnam bij de mensen thuis.

30 juli 2021

Neerslagschade wel, overstromingsschade niet. - NOS

Wat tot meer onzekerheid leidt is dat neerslagschade vaak wel verzekerd is maar overstromingsschade niet. Het verschil is niet altijd even duidelijk. Paul Corten, contra-expert in schade, ziet dat in Valkenburg neerslagschade als oorzaak wordt gemeld voor het ene huis, maar dat bij een ondernemer in dezelfde straat overstromingsschade de oorzaak zou zijn. "Het is dezelfde oorzaak, want ze zitten in dezelfde straat, maar de een is gedekt en de ander niet."

NOS schreef over de onzekerheid voor getroffenen. 

30 augustus 2021

Limburgse contra-expert waterschade: ‘Met onze welvaart hebben we soms een rem als deze nodig, waardoor er weer saamhorigheid ontstaat’ - De Limburger

De Limburger schreef een artikel over de toegevoegde waarde als contra-expert: Verzekeringsexperts zijn al een tijd druk in de weer in Valkenburg om de waterschade op te nemen. Minder bekend zijn de contra-experts, zoals Paul Corten, die soms een heel andere inschatting maken. Ook over de oorzaak van de schade.

Foto: Harry Heuts

21 september 2021

Door ‘exotische’ polis krijgen ondernemers Valkenburg waterschade niet vergoed: ‘Schande dat zoiets kan’

Burgemeester Prevoo van Valkenburg spreekt zich uit tegen o.a. Lloyds, Chubb en AON in een interview met het AD: 

Prevoo kijkt op zijn telefoon en citeert een van de websites. ,,‘Slimme oplossingen, vlotte aanpak, optimale polissen’.  Dat wil toch iedereen? Maar nu de klanten aankloppen voor vergoeding van de schade, zijn ze er niet. Houdoe en bedankt en prettige wedstrijd: uw polis dekt deze schade niet. Ik vind het een schande dat zoiets kan in Nederland. De AFM zou dit soort polissen moeten verbieden.’’

Tekst - Algemeen Dagblad

22 september 2021

Klimaatverandering zal wereldwijd leiden tot enorme schade.

Herverzekeraar Swiss Re schat in haar jongste prognoses dat deze weersgerelateerde verzekerde verliezen wereldwijd kunnen oplopen tot ruim 180 miljard dollar in 2040. In Europa zullen overstromingen de meeste impact hebben.

Het verbond van verzekeraars voorziet forse stijgingen in premies.

19 november 2021

'Limburgers nog altijd met handen in haar na zomerse overstromingen'  - Hart van Nederland


Inwoners van Zuid-Limburgers hebben nog geen cent ontvangen van de overheid sinds de overstromingen in juli. Gedupeerden kunnen aanspraak maken op geld via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts), maar vooralsnog blijft het bij beloftes.

Op de website van Hart van Nederland ziet u een portret van de gedupeerden.

"In de jungle van regels en procedures laat ik je door de bomen het bos weer zien."